SURDEGSBRÖD MED ÄPPLEN & VALNÖTTER
Ingredienser för 1 bröd:
1½ msk honung
Smula jästen i bunken och lös upp i vattnet. Tillsätt salt, honung och surdegen. Blanda in rågsikt, rågmjölet och vetemjölet, lite i taget. Knåda degen på medelhastighet i ca 10 min.
Hacka valnötterna grovt, skala och kärna ur äpplet, tärna. Arbeta försiktigt in nötterna och äpplet i degen. Strö över lite vetemjöl och jäs under bakduk i ca 1½ timme.
Knåda degen lätt, baka ut till ett runt bröd och lägg på en plåt. Jäs ytterligare 1-1½ timme. Sätt ugnen på 250 grader. Snitta brödet med en vass kniv. Sätt in brödet i mitten av ugnen och släng in 1 dl vatten på ugnsbotten för att få en krispig yta. Sänk värmen till 200 grader och grädda i ca 35 minuter.
Glömde det sista som jag har markerat.. Men det blev blev inget fel på brödet:) Äppelbitarna blev som prícken över iét