Hålkakor
Lös jästen i det kalla vattnet. Tillsätt olja, sirap, kryddor och salt. Knåda i rågmjölet och tillsätt vetemjölet under knådning (med matberedare/ degblandare).
Låt degen knåda i 12 minuter med maskin.
Låt nu degen jäsa i bunken i 40-60 minuter. Den ska jäsa upp ordentligt.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela i fyra lika stora delar. Forma till runda limpor, låt vila i fem minuter. Platta eller knåda ut till drygt centimetertjocka kakor. Lägg glest på plåt med bakplåtspapper och nagga. Ta ut ett hål i mitten med ett mått eller ett litet glas. Pensla kakorna med vispat ägg eller mjölk.
Låt nu rågkakorna jäsa till minst dubbla höjden, cirka 40-60 minuter.
Sätt in plåten i 250 graders värme och sänk till 200 efter fem minuter. Kakorna gräddas i mitten av ugnen i cirka 18 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Jag gjorde det dubbla och gjorde små kakor istället för 8 gigantiska.