Baguetter
Vi åker ju buss till Norge imorgon och vi skulle ta med oss lunch då det tar ett tag att åka dit så jag gjorde egna baguetter som jag ska fylla med något gott. Jag och Niklas har precis tränat så dusch och middag väntar. Ikväll åker vi upp till Hanna & Joel.
1. Smula jästen i degskålen på din köksmaskin. Montera degkroken och tillsätt salt och honung. Värm vattnet till 37°. Häll på lite av vattnet och blanda runt någon minut. Tillsätt resten av vattnet, havrekli och mjöl. Kör maskinen, gärna 5–10 minuter, till en smidig inte alltför kladdig deg. Tillsätt eventuellt mer mjöl. Ta bort degkroken och låt degen jäsa länge, mellan 1 och 2 timmar.
2. Sätt ugnen på 250°. Häll ganska rikligt med olivolja på en bakplåt. Stjälp ut den färdigjästa degen på väl mjölad köksbänk. Skär degen i 3 delar och fös ihop dem till 3 långa baguetter, långa som bakplåten. Degen ska inte arbetas i onödan nu. Lägg baguetterna på den smorda plåten och vrid dem gärna lite. Låt jäsa i 15 minuter.
3. Grädda baguetterna i 15 minuter i 250° och sänk sedan temperaturen till 150°. Grädda i ytterligare 15 minuter.
Jag bytte ut havrekli mot 2 dl vetekli så vi får se vad det blir av det hela=)
0,5 paket jäst |
2 tsk salt |
2 msk honung |
6 dl vatten |
3 dl havrekli |
10 dl vetemjöl |
3 msk olivolja |
1. Smula jästen i degskålen på din köksmaskin. Montera degkroken och tillsätt salt och honung. Värm vattnet till 37°. Häll på lite av vattnet och blanda runt någon minut. Tillsätt resten av vattnet, havrekli och mjöl. Kör maskinen, gärna 5–10 minuter, till en smidig inte alltför kladdig deg. Tillsätt eventuellt mer mjöl. Ta bort degkroken och låt degen jäsa länge, mellan 1 och 2 timmar.
2. Sätt ugnen på 250°. Häll ganska rikligt med olivolja på en bakplåt. Stjälp ut den färdigjästa degen på väl mjölad köksbänk. Skär degen i 3 delar och fös ihop dem till 3 långa baguetter, långa som bakplåten. Degen ska inte arbetas i onödan nu. Lägg baguetterna på den smorda plåten och vrid dem gärna lite. Låt jäsa i 15 minuter.
3. Grädda baguetterna i 15 minuter i 250° och sänk sedan temperaturen till 150°. Grädda i ytterligare 15 minuter.
Jag bytte ut havrekli mot 2 dl vetekli så vi får se vad det blir av det hela=)
Kommentarer
Trackback